Din hälsa under graviditeten

Som gravid behöver inte äta för två, du behöver vara hälsosam för två. De bästa och mest uppdaterade råden får du från din egen barnmorska men vi har några bra knep du kan börja med redan idag.

Kosttillskott

Online kan du köpa kosttillskott som förse dig med extra folsyra, D-vitamin och zink. Dessa, plus andra, är viktiga att få sig dagligen för att må bra och hjälpa fostret att utvecklas. Kvinnor löper större risk att drabbas av järnbrist, speciellt under en graviditet så kolla alltid upp det med din barnmorska under ett av dina besök.

Träning

Om du inte motionerar idag är det hög tid att börja. En promenad eller cykeltur om dagen räcker gott och väl. Senare i graviditeten kan du få käppar i hjulet, foglossningar och viktuppgång kan störa kroppen och hindra dig från att vara lika aktiv. Då får du hitta lösningar, byt ut promenaden mot simning tre gånger i veckan.

Maten

Varierad kost är nyckeln till en hälsosam graviditet och leder till god fosterutveckling. Satsa på mycket grönt och försök att undvika socker och fett. Många får ”cravings” och blir sugen på att äta en specifik sak eller kombinera saker på annorlunda sätt. Du kan plötsligt inte sluta tänka på att äta flingor med saft istället för med mjölk eller så skriker kroppen efter choklad. En del av dessa saker kan tyda på att du har näringsbrist och hjärnan kompenserar genom att ge dig ett starkt sug efter rätt livsmedel.

  • Rött kött – du får kanske i dig för lite protein
  • Frukter – brist på C-vitamin
  • Chips eller saltgurka – du behöver mer salt i dieten