Så håller du dig frisk

Vissa sjukdomar kan kroppen eller hjärnan inte klara av att reparera på egen hand. Då gäller det att få tillgång till så bra och lämplig medicin eller behandling som möjligt. Det gäller självklart allvarliga sjukdomar som cancer eller diabetes. Även en hel del psykologiska åkommor kan kräva medicinsk hjälp – åtminstone i en initial fas – för att komma tillrätta med problemet. I dessa fall ska du alltid söka professionell hjälp och se till att du får rätt medicin och behandling för dina behov. Om du börjar självmedicinera är risken att du hamnar i en ond spiral som är svår att komma ur.

I andra fall finns det faktiskt en hel del som du kan göra för att förebygga sjukdomar och reparera kroppen. Träning är en av de absolut viktigaste delarna av varje sund livsstil. Eftersom våra kroppar skapades för att vara aktiva och i rörelse är det inte så konstigt att de svarar positivt på träning. Styrketräning ser till att höja ämnesomsättningen i din kropp och bidrar till att skapa muskler, medan konditionsträning ger dig ett starkt hjärta. Båda typerna av träning är utmärkta för dig som vill hålla dig frisk. Träning sätter även fart på våra endorfiner som har en positiv effekt på hälsan.

Även kosten spelar en viktig roll när det kommer till att hålla dig frisk och kry. Med en god och varierad kosthållning ser du till att kroppen får det den behöver för att den ska fungera normalt. Se till att äta mycket grönsaker och undvik kost som kan orsaka övervikt för att din kropp ska fungera på bästa sätt. Det gör dig också piggare och gladare på ett mentalt plan.