Förkylning – förebyggande och behandling
Det är inte ovanligt att vuxna drar på sig ett par förkylningar om året. Beroende på omständigheterna kan man råka ut för ganska många och fortfarande klassas som normal. Som vi alla vet går de i regel över av sig själv, men en del kan fortfarande sitta i ett tag och orsaka oss en mängd besvär under tiden. Att veta hur man förebygger och behandlar förkylningar kan båda vara väldigt praktiskt.
Om förkylningar
Först lite allmänt om förkylningar. Virusangrepp utgör den överväldigande majoriteten av förkylningar. Att det är ett virus och inte bakterier är anledningen varför man inte bekämpar förkylningar med penicillin eller annan antibiotika. Förkylningsvirus kan sätta sig i ett par olika områden: näsan, halsen eller svalget. Beroende på var det får fotfäste kan de värsta symptomen variera något. En förkylning ger sig normalt sett till känna något dygn efter den egentliga smittan.
Förebygga förkylningar
Att undvika att bli förkyld är inte det enklaste då dessa virus smittar väldigt effektivt. Att tvätta händerna ofta under förkylningsperioder är det absolut bästa sättet. Tvål och vatten fungerar utmärkt, men vid avsaknad av dessa kan man förlita sig på handsprit. Tvätta helst händerna innan varje måltid och undvik att använda gemensamma handdukar.
Regelbunden, måttlig träning och god kosthållning hjälper också till att bygga ett bra immunförsvar. Vilket ökar chansen att kroppen skyddar sig mot virus och bakterier. Försök också att hålla nere stressen till vardagen och se till att få 7-8 timmars sömn varje natt.
Behandla förkylningar
Ingen kan dock undvika förkylningar i det långa loppet och när man blir drabbat finns det ofta en mängd produkter som kan vara till hjälp. Täppt näsa kan man hantera med nässprej och ont i halsen kan lindras med varma eller kalla drycker samt halstabletter. Hosta kan bli bättre om man dricker mer vätska. Att undvika att vara i rökiga miljöer är också rekommenderat då detta kan förvärra hostan genom att irritera luftvägarna.
Att få tillräckligt med vila och sömn är också viktigt. Har man svårt att sova på grund av hosta och täppt näsa kan man försöka ligga med huvudet högre upp än normalt. Många upplever även att det är skönt om det är något svalt i rummet när man sover.